Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Gelsted vandværk/hyppige spørgsmål

Medlem af Danske VandværkerHyppigste stillede spørgsmål

Mange fejlmeldinger til vandværket kan undgås, og en større del af disse "fejlmeldinger" kan have store omkostninger tilfølge for både vandværket og dig som forbruger. Alle indgået fejlmeldinger behandles ens, heller en henvendelse for meget, end for lidt. Læs venligst nedestående inden du ringer til vandværket.

Jeg har ikke noget vand ? (Det hyppigste stillede spørgsmål)

Før du ringer til vandværket kan du kontrollere om du har vand i alle dine vandhaner.
Måske er det bare en enkelt hane eller maskine det er galt med. Hvis det er alle haner i dit hus der ikke giver vand, så prøv at spørge dine naboer, om de heller ikke har noget vand, før du ringer og fejlmelder. De fleste fejl opstår når der er fejl på elforsyningen i området, så hvis både du og naboen ikke har strøm, så har vandværket nok heller ikke.

Bemærkning:
Gelsted Vandværk I/S bestræber sig altid på at oplyse vores forbrugere, enten via hjemmesiden, Fyens.dk, lokalaviser eller husstandsomdelt løbesedler, hvorfor de ikke har noget vand. I tilfælde af akut brud på ledningsnettet og tekniske nedbrud på selve vandværket og på vores boringer, kan der opstå situationer hvor vi lukker for vandforsyningen straks, uden at give meddelse herom. Der kan være tale om op til 2 timers varighed, inden vi får oprettet vandforsyning via nabovandværk eller andet. Vis lidt tålmodighed, vandet skal nok komme igen.

Hvorfor er vandet er rødt/snavset ? -og er det farligt ?

Snavset rødt vand kan skyldes et højt indhold af jern og mangan, hvilket også kan give dårlig smag og lugt. Rødt vand forekommer i forbindelse med brud eller andre forstyrrelser i vandforsyningen, hvor bl.a. jern- og manganrester løsriver sig i ledningsnettet og i selve installationen. Jern og mangan er naturligt forekommende stoffer, der også er i vitaminpiller. Så det er ikke farligt at drikke rødt vand, men vasketøjet kan tage skade.

Hvorfor er vandet er hvidt ? -og er det farligt ?

På vandværket iltes vandet. Der skal ilt i råvandet for at jern og mangan kan renses fra, og endelig skal drikkevandet indeholde min. 5 mg/l ilt for at sikre vandets velsmag. Når vandet er hvidt, skyldes det overskydende ilt. Det kan også skyldes de haner/blandingsbatterier, som vandet aftappes af. Ilten forsvinder af sig selv, når man lader vandet stå i nogle sekunder. Hvidt vand er altså ikke farligt.

Hvorfor er vandet grønt/gult ? -og er det farligt ?

Hvis vandet er grønt/gult og fedtet, skyldes det sandsynligvis, at der er en fejl på varmtvandsbeholderen, og at fjernvarmevandet er gået i drikkevandssystemet. Dette kan også påvirke dine naboers drikkevand, og der skal straks tages kontakt til Gelsted Fjernvarme på tlf. 6449 1860 samt Gelsted Vandværk på tlf. 2971 1210 eller tlf. 2532 0658. Og ja, det kan være sundhedsskadeligt at få blandet vandet fra fjernvarmen med det rene vand fra vandværket.

Er der blågrønt aflejringer i din håndvask ?

Kobberinstallationer kan afgive kobber til vandet. Kobberet kan sætte sig som blågrønne aflejringer i håndvaske, toiletter og elkedler. Indholdet af kobber er størst i vand, hvor vandet har stået stille i installationen et stykke tid. Lad vandet løbe lidt, inden du drikker det.

Hvad er hårdhedsgraden på vandet ?

Hårdhedsgraden (betegnet som dHËš). Hårdhedsgraden er 14,8 dHËš ved sidst foretagne måling, det svarer til middelhårdt vand. Hårdhedsgraden varierer ikke meget fra år til år.
Vandanalyser kan ses her på hjemmesiden.

Opdateret 05/03/2016